Lad os nu tænke på den næste generation!

Vores lille land er kun blevet et af de bedste steder at leve på kloden, fordi vores forældre sørgede for at give et endnu bedre samfund videre til os, end de fik fra deres forældre. Og før dem, sørgede deres forældre for det samme. Spørgsmålet er nu, om vi er klar? Det er vi hos Radikale Venstre.

Vores egen 2025-plan favner derfor også bredere og dybere end den, som både regeringen og Socialdemokratiet har lagt frem. I de næste ti år har vi afsat en milliard kroner ekstra hvert år til at styrke vuggestuer, børnehaver, skoler, ungdomsuddannelser, videreuddannelse, universiteter og alle andre steder, der er med til at forme vores børns fremtid. Det gør vi, fordi vi tror på, at gode rammer og uddannelse er med til at give os et bedre liv, både som mennesker og som samfund.

Vi vil også afskaffe fattigdomsydelserne, så den sociale arv ikke bestemmer børns fremtid. I stedet skal vi give vores børn et ekstra nyk af selvtillid og muligheder, så de er klar til at møde en verden i forandring.

På samme måde er det afgørende, at vi fortsat kæmper for en ambitiøs grøn omstilling, så vi ikke sender ubetalte regninger videre til vores børn, især når det handler om klimaet. Det er simpelthen helt uacceptabelt, at regeringens såkaldte helhedsplan ikke tager højde for dette. Det nytter ikke meget at lægge planer for fremtiden, hvis vi ikke sørger for, at der er en fremtid at leve i. Bæredygtighed og vækst er ikke modsætninger.

Tværtimod er jeg overbevist om, at vi kan fortsætte med at være en grøn vækstnation i verdensklasse. Danmarks børn og unge skal blandt andet leve af at producere og eksportere grønne løsninger til resten af verden. Derfor har vi radikale afsat midler til at fortsætte den grønne omstilling af både energi og landbrug, gøre Danmark til et grønt testland og bevare Danmarks førerposition på grøn teknologi.

Alle disse prioriteringer skal selvfølgelig finansieres. Derfor foreslår, vi, at dem af os, som kan, starter med at være ét år mere på arbejdsmarkedet i 2025 i stedet for i 2030, som det allerede er aftalt. På den måde får vi råd til at give et fantastisk Danmark videre til vores børn – uden at berøre SU og de fattigste mennesker i Danmark – og derfor kalder vi det en generationsgave. Den generationsgave kan alle raske og rørige danskere godt give, men selvfølgelig ikke de nedslidte.

Derfor er det vigtigt, at vi samtidig får en mere lempelig ordning for førtidspensionister, så nedslidte og sårbare ældre får bedre vilkår for at trække sig tilbage. Seniorer, der har tilbragt hele deres arbejdsliv i fysisk hårde jobs, skal ikke tvinges til at blive længere på arbejdsmarkedet, og vi foreslår derfor en ny ordning, der gør det langt lettere for dem at gå på seniorførtidspension fra de er 63 år.

For Radikale Venstre er det ikke vigtigt, hvem der sidder med ved forhandlingsbordet, når regeringens 2025-plan bliver forhandlet, selvom det fylder meget i medierne. Det afgørende er, at vi får lagt de rigtige spor ud i fremtiden. Spor, der kan hjælpe med at sikre den næste generation af danskere de bedst mulige vilkår. Det handler om mennesker.