Venstre gør dansk energi dyrere

Det er faktisk den absurde realitet, selvom partiet vedholdende påstår det modsatte. Årsagen er den enkle, at Venstre i det seneste år systematisk har arbejdet på at stoppe både den grønne omstilling og den danske tradition for brede, stabile energiforlig. Såvidt er det kommet, at de to store udbud af havvind, der har været aftalt siden energiforliget i 2012, som er udbudt efter alle kunstens regler, og som en stribe af tunge investorer, entreprenører og energiselskaber fra hele Europa følgelig har budt på, nu er efterladt i uvished om, hvad den danske regering – og dermed den danske stat – egentlig har tænkt sig at stille på med de selvsamme udbud.

Og det er det, der gør energien dyrere. For når investorerne ikke ved, om de kan stole på den stat, der udbyder vindmølleparkerne, er de nødt til at indbygge en såkaldt risikopræmie, hvis alle de investerede anstrengelser nu viser sig forgæves. Dette er ikke noget ukendt fænomen, når man har med såkaldte bananstater at gøre. Men at vi skal leve med, at Venstre reducerer verdens førende energination til en bananstat inden for selvsamme område, det er simpelthen for skørt til, at man kan tro det. Så meget desto mere, som at det energiforlig, som 95 % af Folketinget stod bag i 2012, har ført en lang række fordele med sig.

Forliget vil sikre, at omkring 80% af dansk el og varme kommer fra vedvarende energi i 2020, vel at mærke til en pris der er fuld konkurrencedygtig med resten af EU. Faktisk falder de danske elpriser markant – og meget mere end vi forventede i 2012 – i takt med udbygningen af vedvarende energi. Vel at mærke inklusive den støtte vi giver i starten til energien, men eksklusive moms og andre afgifter.

Årsagen er først og fremmest den enkle, at vind og sol efter de første års støtte giver stort set gratis energi. Det danske eksempel har derfor også stået som et fyrtårn for resten af verden, der i stimer besøger vores lille land for at lære, hvordan man bedst bygger ren energi, og vi fungerer derfor som en rollemodel, der har betydet en kæmpe forskel for verdens bestræbelser på at løse den globale opvarmning, der pågår med uhyggeligt tempo i disse år. Samtidig med vores erhvervsliv har fået billigere energi. Dertil kommer, at satsningen har ført til et eksporteventyr inden for grøn energi af uhørte dimensioner. Hver fjerde vindmølle i verden (!) udskibes fra Esbjerg, og titusindvis af danske arbejdspladser i hele Danmark lever af denne eksport. Danmark er simpelthen nummer ét i verden på dette område, og det er virkelig noget at være stolt af – af alle de nævnte grunde. At man kan have som erklæret politik at ødelægge denne førerposition, er mig simpelthen ubegribeligt.

Alle Venstres bestræbelser for at ødelægge Danmarks enestående kompetencer, eksport og renomé inden for grøn energi, bliver så meget desto mere absurd, når man samtidig betænker, at både et robust flertal i Folketinget, Dansk Industri, en hærskare af grønne organisationer og borgere ikke ønsker at støtte Venstre bestræbelser. Det er med andre ord helt og aldeles meningsløst, at Venstre tumler rundt som den berømte elefant i glasbutikken, for i sidste ende er der heldigvis vilje i både Folketinget og det omgivende samfund til at fortsætte den grønne omstilling, der har ført så meget godt med sig.

Den eneste virkning, som Venstres virak fører med sig, er derfor – stik imod Venstres egne ønsker – risikoen for, at dansk energi bliver dyrere, end den behøvede at være. Venstre kalder det grøn realisme. Den rette betegnelse er grøn idioti.