Tillykke til os alle med EU’s fødselsdag

Indefra tordner nationalister i alle lande mod vores fællesskab, herhjemme anført af Enhedslisten og Dansk Folkeparti, men også med stadig mere rå toner fra både Socialdemokratiet og Konservative. Men det er med nationalisme som med alkohol: Man kan godt være fristet af branderten, men det giver frygtelige tømmermænd bagefter. Det viser vores blodige europæiske historie med frygtelig tydelighed.

Og dog er det som om, at Europa altid får skylden for de problemer, vi ikke kan løse. Tag flygtningekrisen, som mange ligefrem mener er EU’s skyld, selvom de fleste nok inderst inde må medgive, at det nærmere er krigen i Syrien, der har sendt de mange millioner af stakkels mennesker på flugt. Og tænk, hvis vi IKKE havde haft EU til at hjælpe i nærområderne, til at lave aftaler med landene omkring os og til sikre den ydre grænse. Hvordan ville vi så være stedt? Hvordan ville flygtningene være stedt?

Eller tag finanskrisen, som EU også har fået skylden for, selvom vi inderst inde godt ved, at krisen skyldtes et finansielt amokløb fra både banker og regeringer, som det europæiske fælleskab så fik til opgave at rydde op i på vores kontinent.

Men det er så bekvemt at give det europæiske samarbejde skylden, fordi det fjerner ansvaret fra os selv. Ligesom det er bekvemt at glemme de store og små sejre, som EU har skabt for os alle sammen: Billig telefoni på tværs af grænser, kontrol med skattely og multinationale selskaber, bekæmpelse af kvindehandel og terror. For blot at nævne nogle få eksempler. Og læg dertil vores sikkerhed, den fred vi for første gang i vores tusindårige historie har været i stand til at bevare seks årtier i træk. Og som slet, slet ikke er nogen selvfølge. Og vores velstand, der bare er vokset og vokset, efter vi begyndte at handle med hinanden i stedet for at bekrige hinanden.

I stort og småt har dagens fødselsdagsbarn faktisk gjort det fantastisk, også selvom der har været mange børnesygdomme, mange narrestreger, mange forkerte beslutninger undervejs.

Skulle vi ikke give hinanden den fødselsdagsgave at anerkende det, og love hinanden at gøre det endnu bedre fremover, for det er jo faktisk os, der har fødselsdag i dag. Os, der først og sidst selv er det europæiske fællesskab.