Lad os få en Marshallplan for Afrika

Danmark er stadig et af de lande i verden, der relativt giver mest i udviklingsbistand, og vi er kendt for at være dygtige til at skabe udvikling med et minimum af korruption og et maksimum af lokalt ejerskab og bæredygtighed i indsatsen.

Vi bør derfor også gå forrest for at samle hele Europa om en ny Marshallplan for Afrika, der kan løfte kontinentet på få årtier og sikre jobs og perspektiv for de mange millioner af unge afrikanere, der ellers risikerer at migrere i et ukontrollabelt antal til Europa. Vi skal altså gøre det for Afrika – men også for os selv. Vi har også en stærk geopolitisk interesse i et nyt og mere ligeværdigt partnerskab med Afrika, så det store kontinent, der snart rummer 2,5 milliarder mennesker, bliver vores allierede og ikke andres allierede.

Det er vigtigt med bistand, hvilket kræver en højere ambition end de nuværende 0,7% af BNI, især på klimaområdet. Men bistand er ikke nok. Det kræver også øget handel og åbenhed på de europæiske markeder, så de private investeringer følger med, ligesom der skal stilles politiske krav til de ledere i Afrika, der ikke vil overholde de mest basale demokratiske spilleregler.

Det skal være betingelsen for at få bistand og markedsadgang – ganske som det var i Europa efter anden verdenskrig