Lad os nå FN’s 17 Verdensmål

Om bare ti år vil verdens BNP være fordoblet og vi vil være to-tre milliarder flere middelklasseborgere. Det er altafgørende, at denne vækst bliver bæredygtig i enhver forstand. Ellers bliver det umuligt at håndtere både klima og migration.

Og det er præcis det, som FN’s 17 verdensmål handler om.

Danmark kan yde en ekstraordinær stor indsats for, at det rent faktisk sker, og vi kan tjene ekstraordinært meget på at gøre det – både menneskeligt, politisk og økonomisk.

Danmark har nogle af verdens dygtigste diplomater og embedsmænd. Jeg ved det, for jeg har selv arbejdet med dem som udenrigsminister. Det kan vi bruge til at formidle de bedste danske erfaringer inden for fx grøn energi, ældrepleje, grøn fødevareproduktion, uddannelse og ligestilling, som vi allerede er startet på. Men både udenrigstjenesten og resten af centraladministrationen er blevet beskåret kraftigt i de forgangne år, og det har svækket Danmarks mulighed for at eksportere vores model til resten af verden.

Derfor vil jeg både kæmpe for, at Danmark skal gå foran med en bæredygtig udvikling, der kan inspirere alle andre lande og skubbe til den teknologiske udvikling, ligesom jeg vil skaffe ressourcer til de ministerier, der skal eksportere vores erfaringer og teknologier til andre lande. Vi har gjort det indenfor grøn energi med stor succes. Nu gælder det landbrug, ældrepleje, uddannelse mv.