Lad os holde orden i økonomien!

Da jeg var ung, havde Danmark et dundrende underskud på både statsbudgettet og på betalingsbalancen, ligesom både arbejdsløshed og gælden var tårnhøje. I dag er alle de problemer løst, takket være en stribe økonomiske reformer, der har gjort det muligt for os at leve et bedre liv.

Men samtidig har vi fået skabt andre økonomiske problemer. Vi mangler i dag mennesker overalt: I virksomhederne, på plejehjemmene, i børnehaverne og på sygehusene. Samtidig får rekordmange stress og føler ikke, de kan få enderne til at mødes.

Derfor taler meget for at gennemføre en række nye, men mere bløde reformer, der skal løse manglen på hænder – og samtidig skaffe de penge, som vi skal investere i klima, børn, uddannelse og meget andet, som jeg foreslår på denne hjemmeside.

Jeg tænker på reformer, der gør det lettere at gå på deltid eller træde fra på arbejdsmarkedet, hvis man er nedslidt, samtidig med at alle os, der er i stand til det, bliver nogle måneder ekstra, så vi samlet set får råd til at hjælpe dem, der har behov for det. Jeg tænker på, at det skal være lettere for både private og offentlige virksomheder at ansætte udenlandsk arbejdskraft for en periode, så vi ikke er nødt til at sende ordrer eller patienter til udlandet, hvilket også vil bidrage positivt til økonomien. Endelig mener jeg, der bør sættes massivt ind på, at de mennesker, der rent faktisk allerede arbejder, ikke bliver slidt ned, men har lyst og mulighed for at blive længere. Her er arbejdsmiljøet afgørende, men også at satse mere på videreuddannelse og omskoling til andre erhverv, hvis man begynder at få fysiske eller psykiske problemer på sin nuværende arbejdsplads.

Kort sagt har vi brug for en økonomi i balance, både i forhold til det grønne, det sociale og det økonomiske